Σάββατο, 26 Μαΐου 2018
 • www.MyNafplio.com
  The life in Nafplio
 • Διαμονή
 • Φαγητό
 • Επιχειρήσεις

Σας Καλωσορίζουμε στη νέα Διαφημιστική Πύλη για όλο το Δήμο Ναυπλιέων

< >
24SERVER
Web Hosting
Είσοδος στο Web Site
24SERVER
Web Hosting
Είσοδος στο Web Site
24SERVER
Web Hosting
Είσοδος στο Web Site
24SERVER
Web Hosting
Είσοδος στο Web Site

 

 Πρόκειται για μία βραχώδη χερσονησίδα,  που στην αρχαιότητα αποτέλεσε την ακρόπολη, τον περιτειχισμένο δηλαδή οικισμό του Ναυπλίου. Η χερσονησίδα αυτή έχει μέσο ύψος από επιφάνεια θαλάσσης 45 μ., μέγιστο μήκος από ανατολάς προς δυσμάς 900 μ. και πλάτος περίπου 400 μ.   Η ιστορία της Ακροναυπλίας ακολουθεί την ιστορική τύχη του Ναυπλίου που περιήλθε στους Ρωμαίους, τους Βυζαντινούς, τους Φράγκους, τους Ενετούς και τους Τούρκους της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, μέχρι και την απελευθέρωση της Ελλάδας.

Το 1210-1212, όταν οι Φράγκοι κατέλαβαν την πόλη, χώρισαν την περιοχή της Ακροναυπλίας σε δύο κάστρα-περιβόλους. Στο μέσο της χερσονήσου βρισκόταν το Φράγκικο κάστρο, το οποίο αποτέλεσε την κατοικία των Φράγκων αρχόντων και το διοικητικό και στρατιωτικό κέντρο της πόλης, ενώ στα δυτικά το Pωμέικο κάστρο προορίστηκε για τους Έλληνες. Το Pωμέικο κάστρο πρέπει να υπήρχε ήδη από τη Βυζαντινή περίοδο, ενώ το Φράγκικο μάλλον διαμορφώθηκε αργότερα. Οι Φράγκοι έχτισαν τείχος μεταξύ των δύο κάστρων και τετράγωνο πύργο στη μέση του λόφου, προκειμένου να ελέγχουν την επικοινωνία μεταξύ τους. Στην ανατολική πλευρά του Φράγκικου κάστρου υπήρχε πύλη που έφερε διακόσμηση με ενδιαφέρουσες τοιχογραφίες και έμεινε γνωστή ως «Πύλη της Ειρήνης».

Στη διάρκεια της Πρώτης Ενετοκρατίας που άρχισε το 1470, οι Ενετοί, υπό την απειλή των τουρκικών επιδρομών και λόγω της ανακάλυψης της πυρίτιδας, ενίσχυσαν τις οχυρώσεις τους, υπό την επίβλεψη του σημαντικού μηχανικού της εποχής Aντόνιο Γκαμπέλο. Αξιοσημείωτη είναι η δημιουργία ενός νέου περιβόλου, του Κάστρου των Tόρων, σε πιο χαμηλό επίπεδο από την ανατολική πλευρά του κάστρου των Φράγκων, στην πλευρά προς το Παλαμήδι. To όνομά του κατά μία άποψη προέρχεται από την ιταλική λέξη torrione που σημαίνει το μεγάλο πύργο σε τείχος φρουρίου και ο οποίος σώζεται σε καλή κατάσταση.

Σημαντική είναι και η τραβέρσα Γκαμπέλο, που στόχος της ήταν η περαιτέρω ενίσχυση του κάστρου των Φράγκων, με τη δημιουργία ενός δεύτερου κάθετου τείχους μεταξύ των δύο κάστρων. H πύλη μεταξύ των δύο κάστρων ενισχύθηκε με πολυγωνικό προμαχώνα και ημικυκλικό τείχος με πολεμίστρες. Οι Ενετοί ενίσχυσαν και τον δυτικό προμαχώνα προς την πλευρά του κόλπου, απέναντι από το Μπούρτζι, όπου τοποθέτησαν πέντε μεγάλα κανόνια, τα λεγόμενα «πέντε αδέλφια», εξ ου και η τότε ονομασία «κάστρο πέντε αδέλφια».

Το 1540 το Ναύπλιο κατέλαβαν οι Τούρκοι, που ενίσχυσαν εκ νέου την οχύρωση της Ακροναυπλίας με μεγαλύτερα κανόνια ονομάζοντάς την Ιτς-Καλέ, δηλαδή εσωτερικό κάστρο. Στα χρόνια αυτά, στο κάστρο κατοικούσαν και Τούρκοι αλλά και Χριστιανοί, ενώ οι κατοικίες των αξιωματούχων είχαν μεταφερθεί στην κάτω πόλη, που είχε ήδη διαμορφωθεί από τα τέλη του 15ου αιώνα. Τα δεδομένα άλλαξαν, όταν το 1686 οι Ενετοί ανακατέλαβαν την πόλη και απαγόρευσαν την ύπαρξη οικιών εντός του κάστρο. Οι κάτοικοι της Ακροναυπλίας θα κατοικούσαν πλέον στην κάτω πόλη, ενώ η Ακροναυπλία θα προοριζόταν μόνο για τη φρουρά.

Στο διάστημα 1702-1706 κατασκευάστηκε κάτω από το Παλαμήδι ο προμαχώνας Γκριμάνι που πήρε την ονομασία του από τον τότε φρούραρχο ή Σαν Αντόνιο,. Ο προμαχώνας διέθετε τέσσερα κανονιοστάσια που προστάτευαν το Κάστρο της Ακροναυπλίας και το στενό δρόμο που οδηγούσε στην Πύλη της Ξηράς. Γεγονός είναι ότι με την ανέγερση του Παλαμηδιού το 1715, η αίγλη και η στρατηγική σημασία της Ακροναυπλίας μειώνονται δραματικά. Το 1715 ακολουθεί η δεύτερη Οθωμανική κυριαρχία. Οι Τούρκοι τότε ενίσχυσαν το Ιτς-Καλέ και το Παλαμήδι με επιπλέον 400 κανόνια. Τη νύκτα της 30ης Νοεμβρίου του 1822 οι Έλληνες υπό τον Στάικο Σταϊκόπουλο κατέλαβαν το Παλαμήδι και με τα κανόνια του άρχισαν να κανονιοβολούν την Ακροναυπλία. Μόλις 3 ημέρες αργότερα, οι Τούρκοι αναγκάστηκαν να παραδώσουν το κάστρο στον αρχιστράτηγο Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, που τοποθέτησε πρώτο φρούραρχο του κάστρου τον Σπετσιώτη Αναστάσιο Κουτρουμπή.

Tο 1829, ο Κυβερνήτης της Ελλάδος Ιωάννης Καποδίστριας, αναγνωρίζοντας την αξία του φρουρίου, μερίμνησε για τη συντήρηση και ανοικοδόμηση τμημάτων του κάστρου και ανήγειρε στην Aκροναυπλία μεγάλο στρατώνα, καθώς και στρατιωτικό νοσοκομείο. Στα τέλη του 19ου αιώνα, εντός του φρουρίου κτίσθηκαν μεγάλοι στρατώνες πεζικού, στρατιωτικές φυλακές καθώς και μεγάλες υπόγειες δεξαμενές συλλογής ομβρίων υδάτων. Την εποχή εκείνη η Ακροναυπλία αποτελούσε το κέντρο στρατωνισμού όλων των στρατιωτών της Πελοποννήσου. Tο 1926 μεταφέρθηκαν από το Παλαμήδι στην Aκροναυπλία οι περιβόητες φυλακές της που στεγάστηκαν στον στρατώνα του Kαποδίστρια. Οι φυλακές του Αναπλιού υπήρξαν η μία από τις 2 πιο περιβόητες φυλακές της Ελλάδας (η άλλη ήταν το Γεντί Κουλέ). Tο 1937, επί Μεταξά, οι φυλακές Aκροναυπλίας έγιναν και πολιτικές. Λειτούργησαν εκεί μέχρι το 1960 περίπου.

Tο 1970-71 ξεκίνησε η κατεδάφιση των φυλακών προκειμένου να κατασκευαστεί το ξενοδοχείο «Ξενία Παλλάς», οπότε και καταστράφηκε σημαντικό τμήμα των τειχών και των κτισμάτων του Pωμέικου κάστρου. Tότε κατεδαφίστηκε και το στρατιωτικό νοσοκομείο του Kαποδίστρια, από το οποίο το μόνο που σώθηκε, είναι το εκκλησάκι των Aγίων Aναργύρων.

 

 • 24SERVER

  Web Hosting // Web Site // Domain

  images/Slider-NewsBox/24server_logo2.png