Σάββατο, 26 Μαΐου 2018
 • www.MyNafplio.com
  The life in Nafplio
 • Διαμονή
 • Φαγητό
 • Επιχειρήσεις

Σας Καλωσορίζουμε στη νέα Διαφημιστική Πύλη για όλο το Δήμο Ναυπλιέων

< >
24SERVER
Web Hosting
Είσοδος στο Web Site
24SERVER
Web Hosting
Είσοδος στο Web Site
24SERVER
Web Hosting
Είσοδος στο Web Site
24SERVER
Web Hosting
Είσοδος στο Web Site

 

Το Μπούρτζι ανά τους αιώνες έλαβε διάφορες ονομασίες ‘’ Castello dello Soglio’’ (Κάστρο του Θρόνου) κατά τη διάρκεια της Ενετικής περιόδου, ‘’Θαλασσόπυργος’’ στην διάρκεια του Αγώνα το 1821, και τέλος ‘’Μπούρτζι’’ που στα τούρκικα σημαίνει Νησί-Φρούριο. Πρόκειται για τη μικρή νησίδα των Αγ. Θεοδώρων, μπροστά στο λιμένα του Ναυπλίου που καλύπτεται απ’ άκρη σε άκρη από το προαναφερθέν ενετικό Φρούριο.
Την ανέγερσή του πραγματοποίησε ο Ιταλός μηχανικός Γκαμπέλο, το 1473, μετά δηλαδή την αποχώρηση του Μαχμούτ Πασά. Το 1502 οι Ενετοί διαμόρφωσαν με οχυρωματικά έργα τη ΝΔ πλευρά της Ακροναυπλίας με επάλξεις (Πέντε Αδέρφια), και τη συνέδεσαν μέσω τεχνητού βραχίονα από ογκόλιθους, στον οποίο πρόσδεσαν αλυσίδα,  η οποία έφθανε μέχρι το Μπούρτζι για τη προφύλαξη τόσο του λιμένα όσο και της πόλης από τους θαλάσσιους επιδρομείς. Έτσι πήρε το  Ναύπλιο την ονομασία Porto Cadena δηλαδή Λιµάνι της Αλυσίδας.  Τη σημερινή του μορφή πήρε το 1968, όταν μετά τη συνθήκη του Κάρλοβιτς, οι Ενετοί ανήγειραν τον Πύργο και τους προμαχώνες με πυροβόλα.
Οι χρήσεις του ενετικού αυτού Φρουρίου ποίκιλλαν επίσης. Το 1821 καταλήφθηκε από 50 οπλοφόρους και 150 πυροβολιστές γαλλικής καταγωγής που σκοπό είχαν να ανακόψουν το λαθραίο επισιτισμό των Τούρκων. Αποτέλεσε επίσης την πρώτη φυλακή του Κολοκοτρώνη, στέγασε την ελληνική Κυβέρνηση δις στις 25 Μαΐου του 1824 και στις 2 Ιουλίου του 1827. Μετά την έλευση του Βασιλέως Γεωργίου του Α’ και κατ΄ εντολή του, το 1865 το Μπούρτζι αφοπλίστηκε και κατέστη τόπος διαμονής του δημίου της γκιλοτίνας. Τη δεκαετία του ’30 λειτούργησε ως κέντρο του Οργανισμού Τουρισμού, ανακαινίσθηκε ως ξενοδοχείο πολυτελείας με έξοδα του Παναγιώτη Κωστούρου ενώ μεταξύ 1960-1970 λειτούργησε και ως εστιατόριο.

 

 • 24SERVER

  Web Hosting // Web Site // Domain

  images/Slider-NewsBox/24server_logo2.png