Σάββατο, 26 Μαΐου 2018
 • www.MyNafplio.com
  The life in Nafplio
 • Διαμονή
 • Φαγητό
 • Επιχειρήσεις

Σας Καλωσορίζουμε στη νέα Διαφημιστική Πύλη για όλο το Δήμο Ναυπλιέων

< >
24SERVER
Web Hosting
Είσοδος στο Web Site
24SERVER
Web Hosting
Είσοδος στο Web Site
24SERVER
Web Hosting
Είσοδος στο Web Site
24SERVER
Web Hosting
Είσοδος στο Web Site

 

Καλώς ήρθατε στο Ναύπλιο, την πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδος,  πρωτεύουσα του νομού Αργολίδας, και σε μία από τις πιο όμορφες και ρομαντικές πόλεις της Ελλάδας.

Στην αρχαιότητα, το Ναύπλιο, ήταν ευρέως γνωστό με την ονομασία Ναυπλία. Κατά την ελληνική μυθολογία, ιδρυτής της πόλης μας ήταν ο ομώνυμος προστάτης του, ο Ναύπλιος, γιος του Ποσειδώνα και της Αμυμώνης, ενώ θεμελιωτής του ήταν ο επίσης μυθικός Παλαμήδης, γιος του Ναύπλιου, από τον οποίο έλαβε και την ονομασία του, το κάστρο του Παλαμηδίου. Κατά τη Μυκηναϊκή περίοδο (1600-1100 π.Χ), την επονομαζόμενη Ύστερη Εποχή του Χαλκού, το Ναύπλιο αποτέλεσε ένα ισχυρό ναυτικό κέντρο. Αν και ανεξάρτητη πόλη έως και τον 7ο αιώνα π.Χ, όταν και κατακτήθηκε από τους Αργείους, άρχισε να χάνει το γόητρο της και κατέληξε ερειπωμένη. Στο διάστημα μεταξύ 6ου-9ου αι. π.Χ, λόγω των βαρβαρικών επιδρομών, χτίσθηκε η σημερινή πόλη του Ναυπλίου στον οχυρωμένο λόφο. Παρότι τον 10ο αι. λεηλατήθηκε από τους Άραβες, τον 11ο αι. κατάφερε να αναδειχτεί σε ισχυρό εμπορικό κέντρο.

Το Ναύπλιο κατά τη διάρκεια των Μεσαιωνικών χρόνων, γνώρισε την κυριαρχία τριών δυνάμεων, των Βυζαντινών, των Φράγκων και των Ενετών. Ο Λέων  Σγουρός, ενίσχυσε τα τείχη της Ακροναυπλίας, αντιμετώπισε την πειρατεία, και ανακήρυξε το Ναύπλιο αυτόνομο Βασίλειο. Η βασιλεία του ανακόπηκε με την Δ’ Σταυροφορία, το 1204.  Τελικά, ο Γοδεφρείδος Α’ Βιλλεαρδουίνος πολιόρκησε και κατέκτησε το Ναύπλιο το 1212. Από τους δύο προμαχώνες της Ακροναυπλίας κατέλαβε τον ανατολικό, ο οποίος έγινε γνωστός ως Φράγκικος, ενώ ο δυτικός έμεινε στα χέρια των Βυζαντινών, και έγινε γνωστός ως Ρωμαίικος. Ο Γοδεφρείδος Βιλλεαρδουίνος παρέδωσε το 1212 το Ναύπλιο, το Άργος και το Κιβέρι στον Όθωνα ντε Λα Ρος.  Οι Βυζαντινοί και οι Φράγκοι υπέγραψαν  συνθήκη το 1289. Για να δείξουν την ενότητά τους, οι κάτοικοι της πόλης, σχεδίασαν στην πύλη του κάστρου αγιογραφίες αγίων της ανατολικής και δυτικής εκκλησίας και το έμβλημα των Παλαιολόγων και των ντε Λα Ρος.

Το 1388 το Ναύπλιο κατελήφθη από τους Βενετούς, περίοδο κατά την οποία η πόλη του Ναυπλίου εξαπλώθηκε στις βόρειες πλαγιές της Ακροναυπλίας, δημιουργώντας την Κάτω Πόλη, το σημερινό δηλαδή ιστορικό κέντρο του Ναυπλίου. Το 1540 μετά από πολιορκία τριών χρόνων, πέρασε στα χέρια των Οθωμανών, το 1686 ανακαταλαμβάνεται από τους Βενετούς με τον Μοροζίνι, όταν και το Ναύπλιο ανακηρύσσεται πρωτεύουσα του ‘’Βασιλείου του Μορέως’’  και το 1715 το κατέλαβαν ξανά οι Τούρκοι μέχρι το 1822, οπότε η πόλη απελευθερώθηκε από τον Νικηταρά.  Στις 18 Ιανουαρίου του 1823, ορίζεται ως έδρα της προσωρινής επαναστατικής κυβέρνησης, ενώ το 1827 με εντολή της Εθνοσυνέλευσης γίνεται Έδρα της Κυβέρνησης της Ελλάδος. Η επιλογή του Ναυπλίου ως πρωτεύουσα έγκειται στο γεγονός ότι ήταν παραθαλάσσιο, και θα μπορούσε να ανεφοδιαστεί δια θαλάσσης σε περίπτωση πολιορκίας. Επίσης, είναι κοντά στα νησιά Σπέτσες και Ύδρα και μπορούσε να ελέγχει αρκετές περιοχές της Πελοποννήσου και θαλάσσιες διαδρομές. Η έδρα της κυβέρνησης για λόγους ασφαλείας μεταφέρθηκε προσωρινά στην Αίγινα από τον Αύγουστο του 1827 μέχρι τις 3 Μαρτίου 1829, αλλά η καθέδρα παρέμεινε στο Ναύπλιο. Στις 6 Ιανουαρίου του 1828 αποβιβάστηκε στο Ναύπλιο ο πρώτος Κυβερνήτης της Ελλάδος, Ιωάννης Καποδίστριας που κατέβαλε τεράστιες προσπάθειες για τη συγκρότηση του νεοσύστατου κράτους και την αποκατάσταση της τάξεως. Στις 9 Οκτωβρίου του 1831, ο Καποδίστριας δολοφονήθηκε από τον Κωνσταντίνο και Γεώργιο Μαυρομιχάλη, έξω από το Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα, όπου είχε πάει να εκκλησιαστεί. Το 1834, αποβιβάζεται ο πρώτος βασιλιάς,  Όθωνας, που μετέφερε την πρωτεύουσα της Ελλάδος από το Ναύπλιο στην Αθήνα. Την 1η Φεβρουαρίου 1862 ξέσπασε στο Ναύπλιο στρατιωτικό κίνημα με στόχο την εκθρόνιση του βασιλιά Όθωνα, το οποίο αποκλήθηκε Ναυπλιακά. Αν και αποτυχημένο, οδήγησε στην έξωσή του λίγους μήνες αργότερα.

Το 1867, τα θαλάσσια τείχη κατεδαφίστηκαν, προκειμένου να δημιουργηθεί η λεωφόρος Αμαλίας, το 1894-5 τα ανατολικά τείχη και επιχωματώθηκε η τάφρος ώστε να κατασκευαστεί σιδηροδρομικός σταθμός, ενώ το 1929 κατεδαφίστηκαν δύο προμαχώνες, για τη δημιουργία της πλατείας Καποδίστρια και σχολείων.Το 1962, η παλιά πόλη του Ναυπλίου, μεταξύ του σιδηροδρομικού σταθμού και της θέσης "Πέντε Αδέλφια", χαρακτηρίστηκε αρχαιολογικός χώρος και διατηρητέο μνημείο.

 

 

 

 • 24SERVER

  Web Hosting // Web Site // Domain

  images/Slider-NewsBox/24server_logo2.png